Pretecho

Wanneer je te horen hebt gekregen dat je de trotse ouders wordt van een nieuwe aanwinst wil je uiteraard de zwangerschap op de voet volgen. Een zwangerschap is een bijzondere periode waarin zowel moeder als kind allerlei veranderingen ondergaan. Om al kennis te kunnen maken met je ongeboren kindje kun je tegenwoordig een pretecho laten maken.

Wat is een pretecho?

Een pretecho is wat betreft techniek eigenlijk hetzelfde als een medische echo. De pretecho ontstaat door geluidsgolven die worden uitgezonden en worden weerkaatst. Het apparaat dat hiervoor wordt gebruikt vangt deze ook weer op zodat een beeld kan worden gevormd van de baby, dit kan in 2D, 3D of zelfs 4D. De golven worden uitgestraald door de transducter, dat is het apparaatje wat ze over je buik bewegen. Het verschil tussen een pretecho en een medische echo is echter dat deze niet vergoed wordt en dat je deze echt doet omdat je zelf je kindje nog eens wilt zien, het is geen noodzaak om deze echo te laten doen en je krijgt tijdens de pretecho echt de tijd om je kindje te bekijken.

Ontspannen genietenPretecho

Tijdens het maken van een pretecho zal je je in een ontspannen sfeer bevinden waarbij je smaen met je partner en de echografist op groot scherm je kindje kunt bewonderen. De echografist zal je vertellen wat er binnenin je buik gebeurd en uitleg geven bij de beelden die je krijgt. Uiteraard is het tijdens de pretecho de bedoeling dat je het kindje zo mooi en goed als mogelijk te zien krijgt. Het is dus niet te vergelijken met de 20-weken echo die je in het ziekenhuis of bij de verloskundige krijgt.

Kwaliteit beelden

Wanneer je een pretecho laat uitvoeren na de 15e week van je zwangerschap kun je zelfs al een beetje zien op wie het kindje lijkt! Uiteraard kan het ook gebeuren dat je kindje niet in de goede positie ligt zodat de beelden minder duidelijk kunnen zijn. Je kunt op ieder moment van je zwangerschap een echo laten maken, om echt iets te kunnen zien wordt aangeraden om een pretecho na de 20 weken te doen. Uiteraard kan de pretecho ook een geslachtsbepalende echo zijn wanneer je wilt weten wat het geslacht is van je baby! Vergeet niet dit van te voren even aan te geven!